Wisselexpositie: Zeven Eeuwen Heusden

  Zeven Eeuwen HeusdenHeusden kent een rijke geschiedenis met vele kleurrijke personages. In de expositie ‘Zeven Eeuwen Heusden’ presenteerde museum Het Gouverneurshuis de spannendste gebeurtenissen, de belangrijkste personages en de mooiste objecten uit 700 jaar Heusdense geschiedenis. De expositie was van 18 mei 2018 tot 1 april 2019 te bezichtigen.

  Het 700-jarige bestaan van Heusden is gedurende het hele jaar 2018 groots gevierd. Het Gouverneurshuis speelde een centrale rol in de feestelijkheden door van 18 mei 2018 tot 1 april 2019 een tentoonstelling in te richten waarin de meest kenmerkende gebeurtenissen en de meest markante personages uit deze zeven eeuwen en uit alle Heusdense kernen werden uitgelicht.

  Maar liefst het hele museum werd voor deze expositie gebruikt. In alle zalen werd de gezamenlijke geschiedenis van Heusden gepresenteerd. Van kanonskogels uit de Tachtigjarige Oorlog via de Zuiderwaterlinie tot de continue strijd tegen het water. Veel aandacht was er voor de betekenis van het (boeren)land en voor de drie grootste industrieën uit de gemeente Heusden: de scheepswerf, scheepsschroevenfabriek Lips en conservenfabriek Jonker Fris.

  Ook presenteerden we zeven beroemde Heusdenaren, uit elke eeuw één. We hebben de bezoekers kennis laten maken met Sofia van Heusden, die in 1318 het Heusdense stadsbestuur het voorrecht gaf om zelf recht te spreken. En met Gisbertus Voetius, de radicale theoloog die een landelijke beroemdheid is geworden. Dat geldt niet minder voor de Drunense kinderboekenschrijver Paul van Loon. Waarom zien we hem eigenlijk nooit zonder zonnebril?

  Met deze tentoonstelling hoopte het Gouverneurshuis een historische basis te leggen voor de viering van ‘Heusden 700’, om zo bewoners van de gemeente en andere belangstellenden kennis te bieden over de inhoud van de viering.

  De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning door de Rabobank in het kader van de gemeentelijke viering ‘Heusden 700’ en door de stichting Vrienden van het Gouverneurshuis. Heemkundekring Onsenoort en het Streekarchief Langstraat Heusden Altena hebben hun inhoudelijke expertise ingezet.

  Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.