Wisselexpositie Kruisinbeeld

    Het kruis is een universele vorm. We kennen het vooral uit de Christelijke traditie, maar bij vrijwel alle volkeren heeft het kruis van oudsher een symbolische betekenis. In de expositie Kruisinbeeld, samengesteld door Jan Simonis, staan de vele verschijningsvormen van het kruis centraal. Vanaf de prehistorie tot het heden.

    Jan Simonis heeft al jarenlang belangstelling voor kruisvormen. Het begon met bestuderen, verzamelen, restaureren en beschrijven. Zijn interesse bracht hem op het idee om kruisvormen in de vesting Heusden te laten verbeelden door hedendaagse kunstenaars. Hij vroeg zeventien kunstenaars uit Heusden en omgeving een eigentijdse visie op de kruisvorm in beeld te vatten. Alle technieken waren toegestaan, de enige restrictie was het formaat: iedere kunstenaar kreeg een essen paneeltje van 35 x 30 cm. Het resulteerde in zeventien unieke kunstwerkjes die ieder op een eigen manier denkbeeldige kruisen situeren in de vesting van Heusden. Ze zijn samengevoegd in een drieluik.

    Het drieluik wordt daarbij in een bredere context van de kruistraditie geplaatst: een selectie van de meest bijzondere kruisen uit de collectie van Jan Simonis laat zien hoe vanaf de prehistorie tot het heden de kruisvorm telkens weer een nieuwe verschijning heeft gekregen. Om deze (kunst)historische ontwikkeling in de tijd te kunnen plaatsen, staan de kruisen chronologisch opgesteld.

    Deze tentoonstelling was te zien van 8 maart tot halverwege mei 2015.

    Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.