Wisselexpositie: De Restauratie van Heusden

  Van 13 april 2019 tot 13 oktober 2019 was de tentoonstelling De Restauratie van Heusden te zien, over de fascinerende metamorfose van de vestingstad.

  Wie nu door het charmante vestingstadje Heusden loopt, kan zich nauwelijks voorstellen dat het een halve eeuw geleden sterk vervallen was. Heusden was zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog gekomen. In de jaren vijftig leek het erop dat de sloopkogel eraan te pas zou komen en Heusden volledig gemoderniseerd zou worden. Maar op de valreep maakten de Heusdenaren een radicaal andere keuze: ze besloten het historische karakter in ere te houden en het stadje minutieus te gaan restaureren. Huis voor huis, steen voor steen.

  Met twee binnententoonstellingen, een buitenpresentatie, een boek, een symposium, lezingen en educatieve activiteiten besteedden Het Gouverneurshuis en Streekarchief Langstraat Heusden Altena (SALHA) in de zomer van 2019 uitgebreid aandacht aan deze rijke geschiedenis. Samenstellers zijn Hildo van Engen (directeur SALHA) en Annemarie Lavèn (bestuurslid Het Gouverneurshuis).

  Twee exposities & een buitenpresentatie
  Centraal in de activiteiten stond de expositie De Restauratie van Heusden, die van 13 april tot en met 13 oktober 2019 voor publiek te zien was in museum Het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelde het verhaal van de metamorfose van Heusden: hoe de door oorlogsgeweld kapotgeschoten stad transformeerde in een tot in de puntjes gerestaureerde vestingstad. Ook kwam aan bod welke invloed de restauratie heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.

  In het Bezoekerscentrum was naast de grote maquette van Heusden de presentatie Heusden op de kaart te bezoeken. Aan de hand van verschillende markante stadsplattegronden en maquettes werd hier de bouwgeschiedenis van Heusden verteld.

  Op de Vismarkt en op het pleintje voor het oude Stadhuis aan de Pelsestraat stond van 12 april tot 18 augustus 2019 twee fotozuilen met historische straatbeelden van Heusden. In september 2019 heeft een symposium plaatsgevonden over naoorlogse restauratieopvattingen, met Heusden als casus. Tevens werd een publieksboek over de restauratie gepresenteerd.

  Partners
  De Restauratie van Heusden was een samenwerkingsverband tussen het Gouverneurshuis en  het Streekarchief Langstraat Heusden Altena.
  De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door o.a. BPD Cultuurfonds, de Gemeente Heusden en de Stichting Vrienden van het Gouverneurshuis.

  Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.