Wisselexpositie ‘De Bossche School in Heusden’

  Bossche School HeusdenHet Gouverneurshuis in Heusden presenteerde in de winter van 2015/2016 een expositie over de Bossche School en over de vele gebouwen in Vlijmen, Drunen en Heusden die in deze architectonische stijl gebouwd zijn. Want de gemeente Heusden heeft meer bewonderenswaardig cultureel erfgoed dan menigeen denkt.

  De Bossche School is een traditionele stroming in de Nederlandse architectuur, gebaseerd op getalsmatige verhoudingen. Een belangrijk kenmerk is de soberheid van de gebouwen. Dit wordt versterkt door de bouwmaterialen die gebruikt werden: beton, baksteen en hout. Het zijn materialen die in Nederland voorhanden zijn.

  De Bossche School kwam voort uit de Delftse School en had in het begin vooral zijn weerslag op de katholieke kerkenbouw. Later werden ook woonhuizen, appartementen en zelfs meubelstukken in de Bossche Schoolstijl gebouwd. Grondleggers van de Bossche School waren Dom Hans van der Laan en Jan de Jong.

  De expositie in het Gouverneurshuis legt uit wat de essentie is van de Bossche School en wat het gedachtengoed van de grondleggers inhield. Ook toont het de mooiste voorbeelden uit de gemeente Heusden.

  Deze tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij bijdragen van het Graafs Museum, Heemkundekring Onsenoort en particulieren.

  De tentoonstelling was vanaf najaar 2015 tot maart 2016 ieder weekend open voor publiek.

  Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.