Nieuws: Gouverneurshuis ‘erkend geregistreerd museum’

Het Landelijk Museumregister Nederland heeft Het Gouverneurshuis in Heusden de status ‘erkend geregistreerd museum’ toegekend. Het museum, volledig gedragen door vrijwilligers, ziet de erkenning als een kroon op het werk. Het Gouverneurshuis is het eerste geregistreerde museum in de Langstraat.

Sinds december 2016 mag het Gouverneurshuis in Heusden zich officieel geregistreerd museum noemen. Aan de toekenning door het Museumregister Nederland is een intensieve periode voorafgegaan. Alle vrijwilligers en het bestuur hebben een jaar lang hard gewerkt aan alle aspecten die noodzakelijk waren om aan de kwaliteitseisen te voldoen. Het Museumregister heeft de acties en plannen in oktober getoetst middels een audit en positief gewaardeerd.

Het Gouverneurshuis is bijzonder blij met de nieuwe status. ‘Dit is een enorme erkenning voor het werk dat het bestuur en vrijwilligers erin hebben gestopt en een stimulans om deze kwaliteitserkenning vast te houden en nog verder door te ontwikkelen’, aldus Jos Rooijmans, bestuursvoorzitter van Het Gouverneurshuis. Ook Annemarie Lavèn, bestuurslid verantwoordelijk voor het museum, beaamt dat: ‘We zijn nu een professionele partner in de wereld van musea. Door deze erkenning wordt het bijvoorbeeld gemakkelijker objecten uit andere musea in bruikleen te krijgen.’

Sinds de grondige verbouwing van Het Gouverneurshuis in 2014 hebben het bestuur en de tientallen vrijwilligers veel aandacht en tijd gestoken in verdere professionalisering van het museum. Naast de vaste collectie is minimaal tweemaal per jaar een wisselexpositie te zien. Zo is tot half april een tentoonstelling te zien rond de schilder Kees Bol. Op 29 april 2017 opent Heusden Maritiem, een tentoonstelling over de geschiedenis van de scheepswerf die zo verbonden is met de ontwikkeling van Heusden en Oud-Heusden.

Het Gouverneurshuis is meer dan een museum. Het is ook een cultuurhuis met een rijke culturele programmering en bovendien een unieke trouwlocatie. De combinatie van cultureel erfgoed, cultureel ondernemerschap en een prachtige locatie blijkt goed aan te slaan, want afgelopen jaren heeft Het Gouverneurshuis bewezen veel bezoekers uit zowel de regio als ver daarbuiten weten aan te trekken. Die koers zet Het Gouverneurshuis komende jaren met veel enthousiasme voort.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.