Wisselexpositie: Kees Bol

Verstilde Intimiteit – Kees Bol

Kunstschilder Kees Bol zou dit jaar honderd zijn geworden. Met een veelzijdige tentoonstelling blikte het Gouverneurshuis terug op het leven van deze expressieve kunstenaar. Vanwege grote belangstelling werd deze expositie verlengd tot april 2017.

Kees Bol Heusden Gouverneurshuis

Valavond aan de Maas bij Andel

Kees Bol (1916 -2009) staat bekend als meester met kleur. Zijn werk kent een expressieve stijl waarin vormen en kleuren prachtig met elkaar in evenwicht zijn. Om zijn honderdste geboortedag te vieren, werd vanaf september 2016 op drie locaties in Heusden werk van deze bijzondere kunstenaar getoond.

Het Gouverneurshuis belichtte het kleurrijke leven van Kees Bol in al zijn facetten. De tentoonstelling ‘Verstilde Intimiteit – Kees Bol’ werd voorbereid in samenwerking met zijn zoon Peter Bol, tevens voorzitter van de stichting Kerncollectie Kees Bol. Hij heeft een zorgvuldige selectie gemaakt uit de schilderijen van zijn vader. Daarnaast werden ook tekeningen van zijn hand getoond, evenals brieven, foto’s en boeken. De objecten gingen gepaard met anekdotes over Kees Bol, waardoor de bezoeker deze extroverte kunstschilder persoonlijk leerde kennen.

Gedurende de looptijd van de expositie was ook de NCRV-documentaire De zoektocht van Kees Bol te zien.

 

 


Over Kees Bol
Kees Bol, geboren in Oegstgeest, vestigde zich in de jaren ‘40 als kunstschilder in Brabant. Hij gaf les aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en aan de toenmalige Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Vanaf eind jaren ‘60 verbleef hij enkele maanden per jaar in het Zuid-Franse Rouveret. Rond 1970 verhuisde hij naar Heusden. In de vestingstad betrok hij samen met zijn vrouw Toos een rijksmonument uit 1605. In zijn atelier in het achterhuis schilderde hij menig portret en stilleven. Ook het Franse en Nederlandse land vormde een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zijn landschappen.

Kees Bol exposeerde onder andere in het Van Abbemuseum Eindhoven, het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum De Lakenhal in Leiden en het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.