Heusden Maritiem

  Vanaf 30 april 2017 tot 1 oktober 2017 was in het Gouverneurshuis de tentoonstelling Heusden Maritiem te zien, over de rijke geschiedenis van de scheepswerf van Heusden. Waar een klein stadje groot in kan zijn! logo heusden maritiem

  De vestingstad Heusden, gelegen aan de Maas, kent een rijke maritieme historie. In de middeleeuwen was scheepvaart al van groot belang voor de Heusdense economie. Maar door verzanding en verlegging van de loop van de Maas verloor Heusden zijn belangrijke functie aan het water.

  Dat veranderde met de aanleg van de Bergsche Maas in 1904. Deze nieuwe waterloop gaf de Heusdense scheepsbouwindustrie een enorme impuls. De scheepswerf van Heusden groeide uit tot een speler van wereldformaat. Zo werd hier in 1939 het beroemde kabeljauw-visserschip Argus gebouwd voor een Portugese klant. Maar ook spitsen, kempenaars, sleepboten, sleephopperzuigers en zelfs containerschepen werden in het bescheiden stadje aan de Maas gebouwd.

  Heusden Maritiem GouverneurshuisMet een tentoonstelling, een maritieme belevingsroute, lezingen en educatieve activiteiten heeft het Gouverneurshuis de hele zomer van 2017 uitgebreid aandacht gegeven aan deze rijke maritieme geschiedenis.

  Expositie
  Centraal in de activiteiten stond de expositie Heusden Maritiem, die tot en met 1 oktober 2017 voor publiek te zien was in museum Het Gouverneurshuis. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de ontwikkeling van de scheepswerf van Heusden: hoe deze, met name onder het bewind van Cornelis Verolme, uitgroeide tot een bloeiend bedrijf met honderden werknemers, en welke invloed deze groei heeft gehad op de sociale en economische ontwikkeling van Heusden in de twintigste eeuw.

   

  KinderactiviteitenHeusden Maritiem Kinderactiviteit in het Gouverneurshuis
  Met scheepsmodellen, foto’s, filmpjes, scheepsonderdelen, ooggetuigenverslagen en nog veel meer werd de geschiedenis van de werf tot leven gebracht. Ook voor kinderen was er van alles te doen: ze konden hun eigen schip ontwerpen, ontdekken hoe je scheepsbeschuit bakt of een maritieme speurtocht maken.

  Maritieme belevingsroute
  Meer dan twintig ondernemers in Heusden namen deel aan Heusden Maritiem en boden deze zomer maritieme producten aan, zoals een ‘Cologne Verolme’, een oorlam of houten speelgoedboten. Een wandelkaart met een door het Heusdens Bureau voor Toerisme (HBT) samengestelde route leidde de toerist langs de deelnemende winkels, galeries, cafés en restaurants.

  Partners
  Heusden Maritiem was een samenwerkingsverband tussen het Gouverneurshuis en de stichting Argus, opgericht om het erfgoed van de Heusdense scheepswerf te behouden en beheren. Daarnaast was ook het Streekarchief Langstraat Heusden Altena nauw bij de voorbereiding betrokken geweest.

  De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door o.a. Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Vaderlandsch Fonds ter aanmoediging van ’s-Lands Zeedienst, Stichting Verolme Trust en de Vrienden van de Gouverneur.

   

  Heusden Maritiem scheepswerf Gouverneurshuis

  Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.