Wisselexpositie: Geluk in de Vesting

  Wat is geluk? Zit geluk in welvaart, in gelijkheid of vrijheid? In gezondheid, vriendschap of liefde? Kan het geluk van een eeuw terug mensen nu nog inspireren of helpen het eigen geluk te relativeren? De expositie Geluk in de vesting was van 28 oktober 2017 tot en met maart 2018 te zien in het Gouverneurshuis in Heusden.

  Geluk in de vesting Heusden, foto van molenaar René Bax door Jasper van Bladel

  René Bax, molenaar in Heusden. Foto Jasper van Bladel

  Het thema ‘geluk’ inspireerde museum Het Gouverneurshuis om een fototentoonstelling te presenteren over hele gewone Heusdenaren met ongewone verhalen. Gewapend met een camera en notitieboekje is fotojournalist Jasper van Bladel voor ons op zoek gegaan naar de vele vormen van geluk die in Heusden voorkomen.

  De zoektocht levert prachtige verhalen op over geluk, dat soms maar moeilijk van puur toeval is te onderscheiden. Over doodgewoon geluk, over zwaarbevochten geluk en over klein geluk door de ogen van een achtjarige. En wat te denken van die ultieme vorm van geluk: de romantische liefde?

  De museumbezoeker kon zich laten verrassen door mooie fotoportretten, indringende verhalen en verrassende geluksgeschiedenis uit het heden én verleden. Want naast de hedendaagse portretten toonde de expositie Geluk in de vesting ook geluk uit het archief. Foto’s, advertenties en krantenberichten afkomstig uit o.a. het Streekarchief Langstraat Heusden en Altena lieten zien op welke manier onze (over)grootouders geluk zochten en vonden.

  Groeiend geluk
  Gedurende de expositieperiode konden alle bezoekers van het museum een eigen geluksboodschap achter laten op een tegeltje. Een tekening, herinnering of wens, alles was toegestaan, als het maar op een tegeltje past. Deze tegeltjes gingen samen een wand vormen en deel uitmaken van de expositie.

  Over Jasper van Bladel
  Fotograaf en journalist Jasper van Bladel (Gilze) is altijd op zoek naar interessante verhalen én interessante mensen. Hij is een verhalenverteller. Jasper werkt voor diverse bedrijven en media, waaronder enkele televisie-omroepen. Zo heeft hij jarenlang de bijzondere hoofdpersonen uit de televisieprogramma’s van Joris Linssen geportretteerd. Ook is hij als hoofdredacteur verbonden aan het magazine DIGIFOTO Pro. Daarnaast maakt hij ook eigen werk, gestoeld op een documentairetraditie. Kenmerken van het werk van Jasper zijn tijdloosheid, een klassieke lichtwerking, oprechte interesse en een ontwapenende werkwijze. Zijn fotoserie Portret van de Maas is eerder tentoongesteld in het Gouverneurshuis.

  Over Het Gouverneurshuis
  Museum het Gouverneurshuis heeft als doel de geschiedenis en cultuur van Heusden en omgeving levend te houden. Het Gouverneurshuis is een plek waar cultuur in verschillende vormen samenkomt. Het monumentale gebouw herbergt niet alleen een museum met een bijzondere vaste collectie. Ook biedt het onderdak voor verrassende wisselexposities, film, kleinkunst, lezingen, theater en buitenexposities. Het bruist in het Gouverneurshuis!

  Partners
  De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning door de gemeente Heusden en door de stichting Vrienden van het Gouverneurshuis. Het Streekarchief Langstraat Heusden Altena heeft geassisteerd bij het selecteren van het historische bronnenmateriaal.

  Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.