Expositie: Marie van de Middelhaai

Expositie: Marie van de Middelhaai

‘Nen dag ùit ’t lèèven van Marie van de Middelhaai

Vanaf vrijdag 24 november is er in het museumcafé een serie foto’s te zien met de titel ‘Nen dag ùit ’t lèèven van Marie van de Middelhaai’.

Fotograaf Wil Gulpen is de uitdaging aangegaan om een dag uit het leven van Marie van de Middelhaai in beeld te brengen.

Natuurlijk in zwart/wit, omdat dit past bij het tijdsbeeld.

Marie van de Middelhaai woont in Vlijmens oudste nog originele boerderij, die werd gebouwd rond 1650 en sinds een verbouwing in 1890 nauwelijks is veranderd.

Zij kent nog een ouderwetse herd (historische huiskamer met een open schouw en een bedstee), een geut (historische keuken met pomp), een plee (met poepdoos) in de stal, een klompenhok, achterhuis met sopketel en een ouderwetse trekbel bij de voordeur (die nooit opengaat).

Marie leeft ouderwets: zij slaapt in de bedstee, breit haar eigen sokken en borstrokken, verbouwt in haar moeshof ouderwetse (vergeten) groenten en spreekt, schrijft en zingt in het onvervalst plaatselijke dialect.

Ook geeft zij rondleidingen in en rond haar boerderij met daarna een concert in d’n herd.

Bezoekers beleven de 19de eeuw aan den lijve: zelfs het “bekske koffie of thee krijgde in ’n aauwverwets kumke” zonder oor.