Expositie – Willem Witjens – Kunstenaar & ambachtsman

Vanaf maart 2023 wijden het Gouverneurshuis en Museum Stadskasteel Zaltbommel een bijzondere dubbeltentoonstelling aan het leven en werk van Willem Witjens (1884-1962).

De kunstschilder Willem Witjens woonde de laatste twintig jaar van zijn leven in het Oude Huis te Bern, een kleine woonkern bij Nederhemert. Hij begon dat huis te restaureren in 1941 en nadat het in de laatste oorlogsjaren werd verwoest, besloot hij het historische pand vanaf 1945 eigenhandig geheel te herbouwen. Hij zou er tot aan zijn dood in 1962 blijven wonen en werken.

Witjens kwam oorspronkelijk uit Den Haag, waar hij rond de Eerste Wereldoorlog zijn eerste stappen zette in de kunstwereld. Hij maakte schilderijen, aquarellen en etsen. Zijn voorkeur ging uit naar het schilderen van landschappen, in het bijzonder winterlandschappen. Zijn werk was meestal eenvoudig van opzet, en komt daardoor helder en rustig over. Met zijn geheel eigen, doeltreffende stijl wist Willem Witjens een ruim publiek aan te spreken.

De tentoonstelling in Museum Stadskasteel Zaltbommel loopt van 11 maart tot en met 30 april, de expositie in het Gouverneurshuis start op 18 maart en is daar tot en met 15 oktober te zien. In beide musea wordt uit het oeuvre van Witjens een keuze getoond die afkomstig is uit de twee museumcollecties en een groot aantal bruiklenen van particulieren. Veel van deze werken zijn dit jaar eenmalig te zien.

 

Het rechthuis in Nederhemert, schilderij uit 1941 door Willem Witjens (collectie Het Gouverneurshuis, Heusden).

Gezicht op Heusden in de winter, schilderij door Willem Witjens (collectie Het Gouverneurshuis, Heusden).

Download hier de flyer van de expositie ‘Willem Witjens’

Reacties zijn gesloten.