December 2019

ZONDAG 1 DECEMBER

Muziek – Katrien Verheijden zingt Janis Ian

De Amerikaanse singer-songwriter Janis Ian kreeg in de jaren zeventig en tachtig grote bekendheid met haar platen. ‘At Seventeen’ en ‘Fly too High’ zijn wereldberoemde nummers die recent nog opdoken in de Top 2000. Zangeres Katrien Verheijden werd gegrepen door de poëtische teksten en de muziek van Ian waarmee ze als geen ander gevoelens weet te beschrijven. Haar programma ECHO’S IN MIJN HOOFD omvat een bijzondere selectie uit het omvangrijke repertoire van Janis Ian, grotendeels in het Nederlands vertaald. De vertalingen werden speciaal voor dit project gemaakt door Kiki Schippers, Judith Schut en Katrien zelf. Enige uitzondering is de prachtige vertaling ‘Zeventien’ van Lennaert Nijgh. Met haar warme, heldere stemgeluid geeft Katrien een eigen en persoonlijke invulling aan het repertoire. Sprankelend, puur en overtuigend. Zo zingt en vertelt ze met elk lied een verhaal. Het gelijknamige album Echo’s in mijn hoofd bevat bovendien ook twee Engelstalige duetten met Janis Ian zélf en de uitgave van een nooit eerder door Ian uitgebrachte song getiteld ‘Summer in New York’. Als duetten werd gekozen voor het prachtige Through the years van het album Breaking Silence (1993) en het nummer I’m still standing van Ian’s laatste album Strictly Solo (2014).

Aanvang: 15.00 uur

Entree: €15,-

Reserveren: info@gouverneurshuis.nl

Impressie:
https://www.youtube.com/watch?v=vouB9RfEUxA&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=OETgIjCxZAA&feature=youtu.be

DONDERDAG 12 DECEMBER

Lezing – Yve de Vries: ‘Het gezicht van Gestel’

Yve de Vries vertelt het verhaal van de gijzelaars van Beekvliet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden op 4 en 5 mei 1942, 460 mannen opgepakt door de Duitse bezetter en ondergebracht in het gebouw van het Kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Ze dienden als preventieve gijzelaars. Bij sabotageacties gericht tegen de nazi’s, zouden ter vergelding gijzelaars worden gedood. 

Het waren veelal vooraanstaande mannen, zoals Willem Drees en Jan de Quay, schrijver Anton van Duinkerken, musici Willem en Hendrik Andriessen, professor Johan Huizinga en schilder Karel van Veen. 

De kunstenaar Karel van Veen (1898-1988) zat twee jaar gevangen in Sint-Michielsgestel. Hij schilderde portretten van meer dan 80 van zijn medegijzelaars. Deze portretten vormen de rode draad waarlangs het verhaal van de gijzelaars van Gestel wordt verteld. Hun geschiedenis wordt zo op een unieke wijze aanschouwelijk, immers: Gestel krijgt hiermee een gezicht.

Aanvang: vanaf 19.30 welkom, lezing begint om 20.00 uur 

Entree: €7,50 inclusief koffie/thee

Reserveren: info@gouverneurshuis.nl

Reacties gesloten