Cultureel podium

Ook komend seizoen is er veel moois te beleven in het Gouverneurshuis. De Muze van de Gouverneur presenteert met veel genoegen haar rijke culturele programma voor het seizoen 2017 – 2018. Kom genieten van theater, kleinkunst, muziek, lezingen en natuurlijk de verhalentafel. Wilt u niets missen? Kijk snel op de site van de Muze van de Gouverneur voor het complete programma. Ook kunt u daar gemakkelijk kaartjes bestellen.

Woensdagavond 1 november 2017 geeft prof. Dr. Wim Klinkert een lezing in het Gouverneurshuis. Hij zal spreken over het verloop van de Tweede Wereldoorlog in Brabant.

Vreugde tijdens de bevrijding in Waalwijk. Foto SALHA

Ieder jaar herdenkt Heusden op 4 november de Stadhuisramp. In de nacht van 4 op 5 november 1944, enkele uren voordat Heusden bevrijd zou worden, voltrok zich er een dramatische oorlogsmisdaad. Duitse genisten brachten het stadhuis tot ontploffing, uitgerekend de plek die de inwoners als schuilplaats gebruikten. 134 mensen vonden de dood.

Aan de vooravond van de herdenking van deze zo tragische gebeurtenis zal Wim Klinkert deze gebeurtenis in een breder perspectief plaatsen. In zijn lezing zal hij het verloop van de oorlog in de herfst van 1944 schetsen. Daarbij legt hij de nadruk op de geallieerde opmars, de Duitse verdediging en de uiteindelijke bevrijding van Brabant.

Over Wim Klinkert
Prof.dr. Wim Klinkert studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden, met als specialisatie vaderlandse geschiedenis. Na zijn diensttijd bleef hij als docent verbonden aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA). In 1992 werd Klinkert benoemd tot universitair hoofddocent Militaire Geschiedenis. Sinds 2007 is hij tevens hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam/Nederlandse Defensie Academie.

Klinkerts publicaties richten zich op aspecten van de Nederlandse militaire geschiedenis tussen 1870 en 1945, de militaire geschiedenis van Brabant en de geschiedenis van het militair onderwijs. Hij werkte mee aan een aantal publicaties en leidde vele tours naar de slagvelden van de beide wereldoorlogen in binnen- en buitenland.

Over de stichting Vrienden van het Gouverneurshuis
Het Gouverneurshuis wordt in zijn activiteiten ondersteund door de Stichting Vrienden van het Gouverneurshuis. Deze stichting heeft ten doel het Gouverneurshuis te ondersteunen, teneinde het museum voor een breed publiek toegankelijk te maken. Daarnaast zet de stichting zich actief in voor het werven van nieuwe vrienden en het werven van fondsen. Ook organiseert de Vriendenstichting regelmatig lezingen voor haar leden.

Informatie

Activiteit: Lezing De Tweede Wereldoorlog in Brabant door prof. Dr. Wim Klinkert
Datum: Woensdag 1 november 2017, aanvang 20.00 uur. De deuren van het museumcafé openen om 19.30 uur.
Locatie: Het Gouverneurshuis , Putterstraat 14 in Heusden
Entree: Vrienden van het Gouverneurshuis betalen € 6,-, niet-vrienden € 7,50. Entreeprijzen zijn inclusief koffie/thee en een hapje.
Contact: vrienden@gouverneurshuis.nl

 

 

Reacties gesloten